Stjärnan i bottenlaget: ”Jag tar hellre divsion 4-spel än skytteligan”

Åttiofyra mål på tre säsonger. Det är Yonis Egags facit de senaste åren i stockholmsfotbollen. I år står han på 17 gjorda mål inför sista omgången – och det i ett lag som parkerar näst sist i tabellen. Men får han välja byter han skytteligavinsten mot att Somalia United håller sig kvar i fyran.
– Det individuella priset är självklart jättekul, men jag skulle hellre stanna kvar i serien, säger Yonis.

Vill du spela på just ditt lokala lag? Klicka dig vidare till Coolbet här och få odds från allsvenskan till division 5.

Efter en karriär i Sundbybergs IK i division två och tre (där han smällde in 24 bollar en säsong) tog Yonis 2016 steget ned till Somalia United, då i division fem. Skador hade satt stopp för elitsatsningen, men i lägre divsioner är belastningen hanterbar, och resultaten på planen lät inte vänta på sig.

– Jag gjorde 45 mål på 22 matcher första säsongen och sedan rullade det på. Totalt har det blivit 84 mål på tre säsonger här, säger Yonis.

Trots en målspruta som Yonis längst fram lyckades laget inte ta sig upp från femman, utan blev trea, just under kvalplatsen. Året därpå gick det däremot bättre och trots ”bara” 22 mål från Yonis fötter tog Som United, som laget kallas, steget upp till division fyra.

– Det är kul för folket och laget att vi spelar i fyran. Just nu är målet att hålla oss kvar bara, då tror jag att vi kan behålla vår stomme. Åker vi ur kommer vi nog tyvärr att tappa ganska många, säger Yonis.

Som mest har Yonis smällt in 9 mål i en och samma match och rekordet i år är fyra fullträffar. Det säger sig självt att Som United inte vill behöva klara sig utan sin stjärnanfallare. Men inför helgens omgång – där fortsatt spel i division fyra står på spel – går Yonis en kamp mot klockan.

– Jag fick en liten bristning i vaden så det är väl 50/50. Torsdagens träning avgör om jag kan vara med.

Generellt återfinns skytteligavinnare ofta i något av topplagen. Att Yonis lyckas pricka in så många bollar i ett bottenlag gör prestationen än större. Anfallaren är inne på samma spår, och menar att detta år är speciellt för honom.

– Jag är inte van att spela i ett lag som ligger i botten, att då leda skytteligan är självklart speciellt, säger han.

Skytteliga-vinst eller inte, på fredag avgörs det om det blir spel i division fyra eller fem för Som United 2020. Ett lokalderby väntar mot Rinkeby FC och matchen kryddas extra med att många spelare känner varandra mellan lagen. Men enligt Yonis blir det en lugn tillställning.

– Det är mycket prestige i den matchen, helt klart. Men det är bara kärlek, förklarar han.

Vill du spela på just ditt lokala lag? Klicka dig vidare till Coolbet här och få odds från allsvenskan till division 5.

Här är skytteligatoppen i division 4 mellersta Stockholm :

1 Yonis Egag, Som United Fotbollsförening, 17 mål

2 William Medew, Boo FF, 14 mål

3 Fredrik Notice, Rågsevds IF, 13 mål

4 Andreas Dahl, Norrtulls SK, 12 mål

5 Bastien Lacombe, Norrtulls SK, 12 mål